Kategórie
 
 
 
 
 
Utorok, 7. marec 2023
Maserin Croz - elegán medzi loveckými nožmi

Existuje predmet, ktorý niekoľko tisícročí tvorí nerozlučnú súčasť ľudskej civilizácie. Lovci, cestovatelia, bojovníci, každý jeden mal pri sebe pomocníka do akejkoľvek situácie - poriadny nôž. Pre túto recenziu som si vybral taliansky nôž značky Maserin, konkrétne model Croz.

Mám radšej jednoduché pracovné či bojové nože, trochu estetiky však nikdy neuškodí. Okrem toho, kvalitný nôž môže byť praktický, funkčný, nebezpečný a pekný zároveň. Ako správny nožiar svoju zbierku občas rozšírim o zaujímavý kúsok. Počet už dávno neriešim. Pred rokmi som ich prestal počítať, keď som prekročil 20 kusov a plne si uvedomil jednu zo svojich zberateľských diagnóz. Dobrý nôž je skrátka ako kravata. Ku každej príležitosti sa hodí iný. 
 

CROZ - dizajn od tých najpovolanejších

Ak chcete vytvoriť produkt šitý na mieru, potrebujete poznať koncového užívateľa, ktorému bude určený. Maserin sa preto obrátil na Ettorea Zana, aby ponúkol svoj pohľad na vec. Ettore je poľovník a má vyštudovanú lesnícku fakultu. Croz je totiž primárne nôž určený do prírody, pre lovcov a zálesákov. Nenechajte sa zmiasť jeho estetickým prevedením. 

Croz dostal svoj názov ako znak výnimočnosti a jeho doslovný preklad nemôže byť výstižnejší. Znamená totiž kameň, čo má odkazovať na jeho tvrdosť a odolnosť (60 HRC). Názov pochádza zo starej rétorománčiny, ktorou hovorí necelých 40 tisíc obyvateľov švajčiarskeho Kantonu Graubunden a Ettore je jedným z nich. 

Detail na dizajn noža Croz

Najlepšie asi bude, ak vám to Ettore opíše sám:

"Skala je tvrdá, pevná, dôsledná, nevyhnutná. A týmto chce tento lovecký nôž byť. Načo vlastne je? Lovecký nôž? Vie dobre spraviť len pár vecí, ktoré však treba urobiť čo najlepšie, prakticky. Typické činnosti spojené s pobytom v prírode, ako je príprava jedla alebo štiepanie dreva na zapálenie ohňa. Špecifické úkony spojené s poľovačkou, ako napr. vyvrhnutie a spracovanie uloveného zvieraťa.,,
 

Poctivé materiály

Poďme sa najprv pozrieť na Croz po technickej stránke: 

  • Dĺžka noža - 23cm
  • Dĺžka čepele - 11 cm
  • Hrúbka čepele - 4mm
  • Druh ocele - Bohler N690
  • Tvrdosť - 60 HRC
  • Prevedenie - full tang
  • Typ čepele - drop point v saténovom prevedení
  • Typ výbrusu - konvexný
  • Ostrie/ fazeta - kombinácia zubov s pokračujúcim hladkým ostrým
  • Rukoväť - zelené prevedenie Micarta, oranžové a čierne G10
  • Príslušenstvo - nylonové puzdro na opasok a diamantová brúsna tyč

Nôž

Z vyššie spomenutých parametrov je jasné, že nôž je z poctivých materiálov. Full tang znamená, že čepeľ je z jedného plátu v plnej dĺžke noža. Osobne mám toto prevedenie na pevných čepeliach najradšej, ak nerátam Moru Companion. Nôž je vďaka tomu odolnejší, dobre vyvážený a vhodný aj na batoning, tj. štiepanie dreva nožom údermi na chrbtovú časť čepele. 

Detail čepele noža Maserin Croz

Páči sa mi výber ocele. N690 je nerezová oceľ obohatená uhlíkom od výrobcu Bohler-Uddeholm z Rakúska. Je ideálna práve pre lovecné a outdoorové nože. Má skvelú rezivosť a odolnosť, vďaka tvrdosti medzi 58-61 HRC. Relatívne jednoducho sa brúsi a ostrie je húževnaté, keďže nie je krehké. 

Tvar aj dĺžka noža sú praktické. Narozdiel od názoru väčšiny laickej verejnosti, outdoorový nôž nemusí byť žiadna rambo mačeta. Vždy ide o kvalitné spracovanie noža ako takého a skúsenosti užívateľa. S 11 cm čepeľou viete bezproblémovo štiepať menšie otiepky na oheň, nachystať chlpaté drievko, vyvrhnúť vysokú či zdrať a naporcovať menšie zvieratá. S nožom o celkovej dĺžke 24 cm sa manipuluje pohodlne, a tým pádom aj bezpečnejšie. Čepeľ typu Spear point ľahko vniká do tkaniva a jednoducho s ňou v mäkkom dreve vyvŕtate jamky či urobíte menšie rezbárske projekty. 

Ak mám na výber, vždy si vyberám kombinovanú čepeľ. Brúsenie zúbkov mi nevadí a doteraz mi nikdy neprekážali ani pri spracovaní potravy, či práci s drevom. Často pracujem s lanami a na to sú primárne určené. Šnúra totiž po hladkej čepely skĺzava. Zuby sa zakusnú do šnúry a hladká čepeľ tak ľahko dokončí zvyšok. Kvalitný uchop, okrem presne frézovanej pažby, zabezpečujú aj drážky na začiatku chrbtovej časti čepele, do ktorých sa môže palec pohodlne a bezpečne oprieť. 

Nôž Croz a detaily čepele

Diamantová brúska na pažbe 

Croz má ešte jedno praktické riešenie. Do pažby je vsunutá diamantová brúska. Uchytená je na závit s tesniacim krúžkom, aby do otvoru nevnikla voda. Je perfektná na zubaté ostrie a popri práci tak viete prebrúsiť aj rovnú časť čepele rovnako, ako pri práci s mäsiarskými nožmi. 
 

Detaily diamantovej brúsky noža Croz Maserin

Pažba je tvorená dvomi polovicami uchytenými 6-hrannými imbusmi. Croz je v 3 farbách, najviac sa mi páčila tmavá oliva. Oranžová a čierna verzia sa robí z G10, olivová však z Micarty.

Materiál je pri oboch podobný. Ide o vrstvy syntetickej živice prekladané vrstvami tkaniny. G10 využíva sklenené vlákna, Micarta najčastejšie ľan alebo bavlnu. Ide o odolné materiály, ktoré sa dajú tvarovať podľa fantázie v akejkoľvek farbe. Frézovaním jednotlivých vrstiev tak vzniká nekonečná variabilita dizajnov. Olivový Croz má motív plazej kože, kde biele vlákna pri odoberaní materiálu vytvorili veľmi peknú vzorku. 

 

Detaily noža Maserin Croz

Púzdro

Croz si viem živo predstaviť v koži, aj v kydexovom púzdre. V základe k nemu však dostanete nylon. Púzdro je veľmi pekne spracované. Opasková prevlečka a pás uprostred, je z čiernej kože s dekoratívnymi nápismi. Prostredný pás je s nápisom Maserin a firemným logom. Na opaskovej prevlečke nájdete nápis Made in Italy. Prevlečka nie je šitá ako na obyčajných nylonových púzdrach, ale pripevnená 4 väčšími nitmi. Šitá je na približne 4 cm široké opasky. 

Nôž sa zaisťuje masívnym cvokom, na ktorom je logo Maserinu. Cvok na putku je zapustený v preloženom páse nylonu. Po zapnutí vyčnieva pútko ešte kus ďalej, rezerva je cca o šírke palca. Vďaka týmto dvom detailom znesie cvok väčšiu záťaž, neprederie tak skoro nylon a nôž sa ľahšie zaisťuje aj odisťuje. 
 

Nylonové puzdro pre nôž Croz Maserin

Nôž je vnútri oddelený plastovou vložkou. Ide o prehnutý kus mäkšieho plastu, spojeného dvoma menšími nitmi. Čepeľ tak nepoškodí púzdro z vnútra. Vložka je vyberateľná. Nôž tak ostane bezpečne zaistený aj v prípade, ak potrebujete z nejakého dôvodu manipulovať čisto iba s púzdrom. 
 

Nôž Croz v nylonovom puzdre na opasku

Elegán či pracant? 

Mám rád pekné nože. Viem oceniť umenie i remeselnú prácu. Rovnako ako námahu, ktorá stojí za vytvorením funkčného produktu. Mať však nôž a nepoužiť ho, je ako mať auto a nejazdiť na ňom. Croz si teda musel zašpiniť pomyselné ruky, aby ukázal čo v ňom naozaj je. 

Micarta je vytvarovaná perfektne. Aj keď sa to nezdá, pažba nemá ostré hrany. Drží sa však s istotou. Nôž sa dobre ovláda aj v spotenej či mokrej ruke, čo je pri zakladaní ohňa či spracovaní potravy bežná vec. Mám väčšiu ruku, rukavice nosím prevažne XL. Croz mi do ruky padol ako uliaty. Pevnému úchopu napomáhajú výčnelky na každom konci. Ukazovák sa bezpečne oprie o pažbu a eliminuje možnosť sklznutia ruky na čepeľ. Princíp je rovnaký aj pri reverznom držaní noža, kde prezmenu zaisťuje malíček. 
 

Nôž Masrin Croz v ruke a porovnanie veľkosti s iným nožom

Vďaka full tang prevedeniu je nôž vyvážený. Má to pozitívny vplyv na ergonómiu aj namáhanie zápästia. Dobre sa s ním chystali otiepky na podpal i chlpaté drievko. Palec sa vie dobre oprieť do drážok na chrbte čepele, pri dlhšej práci však nerobí nepríjemné oderky

Výrazná špica spear pointovej čepele robí jamky do dreva ľahko. Dobre sa tak vyznačujú miesta na vŕtanie otvorov. S hladkým ostrým v prednej časti viete oškrabať kôru z brezy, aby ste získali jemné práchno. Keďže je čepeľ hrubšia, viem bez obáv viac pritlačiť. Nôž nie je väčšej veľkosti. Umožňuje mi vykonávať aj jemnejšiu prácu, pri ktorej potrebujem mať v ruke cit - nestrácam jemnú motoriku. Chrbtová časť čepele má výraznejšie hrany, ideálne pre kresadlo. 

Nôž Maserin Croz fotený na machu s parohami a kompasom

Spracovanie potravín

Pri spracovaní potravín sa správa príjemne. Treba mať na mysli, že ide o lovecký nôž, takže na najemno nasekanú cibuľku a tenké priesvitné plátky rajčiny zabudnite. Kusky o hrúbke 2-3mm sú však reálne, stačí trochu cviku.

Dĺžkovo by sa dal prirovnať k steakovému nožu či nožom na zeleninu. Kuracie a bravčové so šľachami sa s Crozom spracovali veľmi dobre.

Oceňujem hlavne správanie micarty a vybraného dizajnu pažbičiek. Ruka má stabilný uchop aj keď je od krvi a podobných eventualít spojených so spracovaním mäsa. Vyvrhovanie a dranie vysokej zveri, som zhodnotiť nevedel. Zvieratá lovím zásadne iba s objektívom fotoaparátu. 

 

Koreňová zelenina sa čistila rovnako skvele. Hlavne zelenina ako zeler sa  spracovávala lepšie, ako s nožom s tenkou čepeľou, keďže má tvrdšiu vonkajšiu časť. Na mrkvu s petržlenom mám jeden zlepšovák. Miesto orezávania ju totiž ostrúham so zúbkovanou časťou noža. Je to rýchle a efektívne. 

Nožík Croz Maserin zapichnutý v dreve

Takže odpoveď na otázku je jasná. Croz je síce elegán, ale kedykoľvek sa treba pustiť do špinavej práce, zhodí sako, vyhrnie rukávy a bez reptania sa pustí do toho. 

Croz sa Maserinu vydaril. Jediné dve veci, ktoré by som vytkol, sú plastová vložka do púzdra (ktorú som občas povytiahol, ak som predtým nôž zasunul do puzdra príliš silno) a absencia oka na rukoväti. Oko na lanko by zlepšilo nielen pohodlie, ale pribudla by možnosť ozdoby v podobe dekoratívneho lanka, ktoré by si mohol užívateľ personalizovať podľa chuti.
 

Nôž Maserin Croz položený na machu v prírode

Nie je to od Maserinu môj prvý nôž. Mám roky aj klasický zatvarák bez poistky s pažbou z olivovníka. Je však isté, že Croz určite nie je posledný. Ak teda hľadáte nového spoločníka, smelo do toho. Taliani majú medzi nožiarmi svoje čestné miesto. Pizza a špagety, nie sú jediné, v čom sa vyznajú. Maserin je príklad toho, že nádherné nože nie sú len na okrasu, ale i na poctivú prácu. Podobnú, akú dali ich tvorcovia do tvorenia svojich modelov.

Maserin Croz nožík na opasku

Značka zrodená tradíciou

Coltellerie Maserin patrí medzi najznámejšie nožiarske firmy v Taliansku. Svoju cestu začala v roku 1960. Maserin si dal od začiatku záležať na kvalitnej výrobe a štýlových dizajnoch. Zakrátko patril medzi talianske stálice. Niet divu, keďže si ako základňu vybral mesto Maniago celosvetovo známe ako ,,mesto nožov,,. Maniago je sen každého správneho nožiara. Okrem krásnej krajiny totiž ponúka aj najlepšie talianske čepele, vyvážané do celého sveta. 

Maserin nehľadí iba na tradície, ale aj do budúcnosti. V ich výrobe je preto zahrnutá výroba pomocou CNC či práca s laserom. Vďaka tomuto modernému prístupu tak vyrába presné, kvalitné a vyladené modely s akceptovateľnov cenou pre väčšinu užívateľov. Mimo sériových modelov tvorí aj exkluzívne modely na objednávku. 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia